Șase persoane au murit, după tragedia din Alpii italieni. MAE anunță că niciun român nu se află printre victime

de: Anca Lupescu
04 07. 2022

Autoritățile italiene au identificat deja patru dintre cei șase morți în urma prăbușirii unui ghețar imens, pe versanții masivului Marmolada, din Alpii italieni.

6 morți și 8 răniți, în urma tragediei

Update 4 iulie, ora 14.02. Ministerul Afacerilor Interne afirmă că niciun român nu se află printre cei 6 morți în urma avalanșei din Alpii italieni.

„Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificaţi cetăţeni români.

MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfăşurare, iar activităţile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condiţiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiţii de siguranţă”, anunţă MAE.

Update 4 iulie, ora 13.03.  Conform unor surse guvernamentale, doi români ar fi murit în urma  prăbuşirii gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni.

Operaţiunea de căutare continuă.

O bucată mare de ghețar alpin s-a desprins duminică după-amiază și a alunecat pe un versant de munte din Italia, gheață, zăpadă și roci izbind persoanele aflate pe un traseu popular de pe vârf. 

Șase oameni au murit și 8 sunt răniți, au anunțat autoritățile.

Este posibil ca aproximativ 10 persoane să fie date dispărute, a declarat un oficial al Protecției Civile, Gianpaolo Bottacin, citat de versiunea online a cotidianului italian Corriere della Sera. 

Bottacin a declarat ulterior la televiziunea de stat că nu a fost încă posibil să ofere o cifră clară.

Ghețarul, aflat în lanțul Marmolada, este cel mai mare din munții Dolomiți, în nord-estul Italiei, iar iarna oamenii schiază acolo. Însă ghețarul s-a topit rapid în ultimii ani.

Experții de la centrul de cercetare de stat italian CNR, care are un institut de științe polare, spun că ghețarul nu va mai exista în următorii 25-30 de ani și că cea mai mare parte a volumului său a dispărut deja. 

Bazinul mediteranean, împărțit între sudul Europei, Orientul Mijlociu și nordul Africii, a fost identificat de experții ONU ca fiind un „punct fierbinte al schimbărilor climatice”, care va suferi probabil valuri de căldură și penurie de apă, printre alte consecințe.

Nu se știe concret numărul răniților și dispăruților

Până duminică seara, oficialii încă lucrau pentru a determina exact câți excursioniști se aflau în zonă în momentul în care s-a produs avalanșa de gheață, a declarat Walter Milan, un purtător de cuvânt al corpului național de salvare alpină, care a furnizat bilanțul morților și răniților.

Salvatorii verificau plăcuțele de înmatriculare din parcare ca parte a verificărilor pentru a determina câte persoane ar putea fi date dispărute, un proces care ar putea dura ore întregi, a declarat Milan pentru The Associated Press.

„Am văzut (oameni) morți și bucăți enorme de gheață, stâncă,″ a declarat salvatorul Luigi Felicetti, care părea epuizat, pentru televiziunea de stat italiană.

Naționalitățile sau vârstele celor morți nu au fost disponibile imediat, a spus Milan. Dintre cei opt supraviețuitori spitalizați, doi se aflau în stare gravă, au precizat autoritățile.

Avalanșa care s-a deplasat rapid „a coborât cu un vuiet care putea fi auzit la mare distanță″, conform presei italiene.